Mirjana Dimitrijević Stanković, Snežana Marić i Tijana Bacetić: KNJIGA KAO LEK: primena biblioterapije u Domskom odeljenju za smeštaj odraslih i starijih lica na Zabučju

 

Mirjana Dimitrijević Stanković                  UDK 028.8-053.9:615.85(497.11)
Narodna biblioteka Užice                                                                 Pregledni rad
mira.d.stankovic@gmail.com

Snežana Marić
Narodna biblioteka Užice
snezanamaric67@gmail.com

Tijana Bacetić
Narodna biblioteka Užice
tbacetic@gmail.com

 

KNJIGA KAO LEK

Primena biblioterapije u Domskom odeljenju za smeštaj
odraslih i starijih lica na Zabučju

Sažetak: Javne biblioteke, mesto za okupljanje korisnika svih generacija, organizuju i kulturne programe prilagođene različitim starosnim grupama. Narodna biblioteka Užice je, tokom 2021. godine, realizovala projekat na temu biblioterapije za starije osobe smeštene u Domu na Zabučju. Terapija knjigom ili biblioterapija, ciljana upotreba pisane ili govorene reči kako bi se izazvalo lečenje, razvoj ili pozitivna promena u ljudskom biću, pokazala se uspešnom kod osoba svih uzrasta, u institucijama i van njih, kao i kod zdravih ljudi. Kroz ovaj projekat na Zabučju ostvarena je saradnja između Biblioteke, Medicinske škole u Užicu, Srpske pravoslavne crkve i psihologa iz Zdravstvenog centra. Cilj je bio da se starijim ljudima poboljša kvalitet života i raspoloženje tokom izolacije praćene pandemijom. S obzirom na to da projekat nije bilo moguće realizovati u prostorijama Doma, došlo se na ideju da se sprovede putem video poziva, odnosno preko Zoom aplikacije.
Ključne reči: Biblioterapija, stari, knjiga, biblioteka, Dom za stara lica, bibliotekar, poezija, psiholog, sveštenik, Biblija.

 

Preuzmi pun tekst